ΟΠΑΠ - Good League

Επισκέπτες αυτή τη στιγμή:


Ανακοίνωση

Διευκρινίσεις για δελτία ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών. (16/7/2014 12:09)

Διευκρινίσεις για δελτία ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών.

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ-ΕΙΜ ΑΠΟΦΑΣΗ 17-09.07.2014 Κύριε Πρόεδρε

Με αφορμή τις τελευταίες αλλαγές στο παράρτημα Β΄ του Κανονισμού για τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές και τα ερωτήματα-απορίες που διατυπώνονται από Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων, από σωματεία, αλλά και ποδοσφαιριστές, κρίνουμε απαραίτητο να προβούμε στις παρακάτω διευκρινίσεις, προκειμένου η Ένωση σας να ενημερώσει σχετικά και τα σωματεία της:

1.    Δεν υφίσταται πλέον η έννοια του ομογενούς ποδοσφαιριστή. Οι ποδοσφαιριστές που προσκομίζουν ταυτότητα ομογενούς κατατάσσονται στους αλλοδαπούς αν η χώρα προέλευσης τους είναι εκτός Ευρωπαικής Ένωσης και στους Κοινοτικούς αν προέρχονται από χώρα της ΕΕ (πχ ένας ποδοσφαιριστής ομογενής εξ Αλβανίας είναι Αλλοδαπός, όπως και ένας ποδοσφαιριστής ομογενής από τις ΗΠΑ, την Αργεντινή κλπ. Αντιθέτως, ομογενής από τη Γερμανία, την Αγγλία, τη Βουλγαρία κλπ, είναι κοινοτικός). Επισημαίνεται ακόμη, ότι η ταυτότητα ομογενούς, επέχει θέση άδειας διαμονής για τους ομογενείς που λογίζονται πλέον ως αλλοδαποί. Συνεπώς, ανάλογα με την περίπτωση (κοινοτικός-αλλοδαπός) προσκομίζει και τα ανάλογα δικαιολογητικά, όπως αυτά ορίζονται από τους σχετικούς Κανονισμούς, τις εγκυκλίους και τις αποφάσεις του ΔΣ της Ε.Π.Ο.

2.  Οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές είναι κοινοτικοί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

3.    Στις μεταφράσεις των πιστοποιητικών γεννήσεως των αλλοδαπών ποδοσφαιριστών (που είναι προαπαιτούμενες ανεξαρτήτως αν το πρωτότυπο περιέχει τα στοιχεία και στα ελληνικά, όπως συχνά συμβαίνει με τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από αλβανικές Αρχές), δεν είναι πλέον απαραίτητη η φωτογραφία του αθλητή, ούτε και η επικύρωση της για την ταυτοπροσωπία. Οι μεταφράσεις θα επικυρώνονται είτε από την Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, είτε από πιστοποιημένο μεταφραστή ή μεταφραστικό γραφείο, αλλά σε καμία περίπτωση από δικηγόρο. Οι μεταφράσεις των πιστοποιητικών δεν χρήζουν περαιτέρω επικύρωσης από δημόσια Αρχή (ΚΕΠ, Αστυνομία κλπ).

4.    Οι άδειες διαμονής των αλλοδαπών ποδοσφαιριστών και οι βεβαιώσεις κατάθεσης για έκδοση άδειας διαμονής που επανήλθαν και ισχύουν ως αποδεικτικά νόμιμης διαμονής, καθώς και όλα τα άλλα έγγραφα που αποδεικνύουν νόμιμη διαμονή, όπως ειδικό Δελτίο Διαμονής, Πολιτικό ¶συλο (όχι αίτηση για χορήγηση ασύλου, που δεν είναι αποδεκτή) επικυρώνονται μόνο από δημόσια Αρχή που διαθέτει στρογγυλή σφραγίδα Ελληνικής Δημοκρατίας (ΚΕΠ, Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστική κ,ο.κ.)

5.    Τα διαβατήρια αλλοδαπών και κοινοτικών ποδοσφαιριστών επικυρώνονται είτε από τις πρεσβείες και τα προξενεία των χωρών τους στην Ελλάδα, είτε από δικηγόρο που διαθέτει τη σχετική πιστοποίηση.

6.    Αναφορικά με τα πιστοποιητικά υγείας: Είναι υποχρεωτικό να προσκομίζεται πιστοποιητικό υγείας σε κάθε κίνηση του ποδοσφαιριστή πλην -φυσικά- της αποδέσμευσης. Οι Έλληνες και κοινοτικοί ποδοσφαιριστές προσκομίζουν πιστοποιητικό από δημόσιο ίδρυμα ή ιδιώτη γιατρό, από το οποίο θα προκύπτει πως «είναι υγιείς και δύνανται να αθλούνται». Οι αλλοδαποί ποδοσφαιριστές θα προσκομίζουν στην πρώτη εγγραφή (και στο προσωρινό δελτίο για τους ηλικίας 7-10 ετών) πιστοποιητικό υγείας από δημόσιο νοσοκομείο ή κρατικό ίδρυμα όπου θα αναφέρεται ότι δεν πάσχουν από μεταδοτικό νόσημα επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς (όπως ακριβώς ίσχυε) αλλά και πιστοποιητικό από δημόσιο ίδρυμα ή ιδιώτη γιατρό, από το οποίο θα προκύπτει πως είναι υγιείς και δύνανται να αθλούνται. Τα ανωτέρω, προς διευκόλυνση τους, μπορούν να περιέχονται είτε σε ένα πιστοποιητικό (από το δημόσιο ίδρυμα), είτε σε δύο διαφορετικά (το πιστοποιητικό που θα βεβαιώνει πως είναι υγιείς, μπορεί να προέρχεται και από ιδιώτη γιατρό). Στις επόμενες κινήσεις πλην αποδέσμευσης, θα προσκομίζουν και αυτοί το πιστοποιητικό που περιγράφεται παραπάνω για Έλληνες και Κοινοτικούς, από δημόσιο ίδρυμα ή ιδιώτη γιατρό.

7.    Τα δύο κείμενα που εστάλησαν για τη συναίνεση κηδεμόνα στις κινήσεις των ανήλικων ποδοσφαιριστών, αποτελούν υπόδειγμα κειμένου. Το ελληνικό κείμενο θα χρησιμοποιείται για Έλληνες ποδοσφαιριστές και για όσους κηδεμόνες γνωρίζουν την ελληνική (πχ Αλβανοί πολίτες που ζουν χρόνια στην Ελλάδα κ.ά.). Το αγγλικό κείμενο θα χρησιμοποιείται για πολίτες χωρών που δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα. Για το αγγλικό κείμενο δεν είναι απαραίτητη η μετάφραση, εκτός αν αυτό απαιτείται από τη δημόσια Αρχή που θα το επικυρώσει (ΚΕΠ, αστυνομικά τμήματα κλπ, δεν επιτρέπεται να επικυρώνουν ξενόγλωσσα έγγραφα).

Σημείωση αναφορικά με τις παραγράφους 7 και 8  Σύμφωνα με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, τα ΚΕΠ, Αστυνομικά Τμήματα και οι λοιπές υπηρεσίες που έχουν δυνατότητα επικύρωσης εγγράφων, δεν επιτρέπεται να επικυρώνουν έγγραφα που προορίζονται σε δημόσιες Αρχές. Επειδή συχνά οι υπάλληλοι των υπηρεσιών αυτών δεν επικυρώνουν τα έγγραφα που τους προσκομίζουν ποδοσφαιριστές και σωματεία, συγχέοντας την ΕΠΟ με τον δημόσιο τομέα, θα πρέπει οι ποδοσφαιριστές, γονείς, παράγοντες σωματείων κ.ά. που προσκομίζουν έγγραφα προς επικύρωση σε ΚΕΠ, αστυνομικά τμήματα κλπ, να αναφέρουν ρητά ότι η ΕΠΟ, στην οποία απευθύνονται τα έγγραφα, είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

8.  Σχετικά με τους ποδοσφαιριστές ηλικίας 7-10 ετών:

α) Όλα τα παιδιά 7-10 ετών υποβάλλουν αίτηση μεταβολής για προσωρινό δελτίο και όχι για πρώτη εγγραφή (αφορά στα παιδιά που δεν έχουν κλείσει το δέκατο έτος της ηλικίας τους).

β) Τα παιδιά που συμπληρώνουν το δέκατο έτος στη διάρκεια μίας αγωνιστικής περιόδου, δηλαδή από 01.07 έως 30.06 θα μένουν ελεύθερα στις 30.06, ώστε να επανεγγραφούν είτε στο ίδιο σωματείο, είτε σε άλλο της αρεσκείας τους.

 Παραδείγματος χάριν, ένα παιδί που είχε τα δέκατα γενέθλια του στις 15.03.2014, η στις 30.06.2014, θα μείνει ελεύθερο στις 30.06.2014. Ένα παιδί που συμπληρώνει τα δέκα έτη την 01.07.2014 και ύστερα έως τις 30.06.2015, θα μείνει ελεύθερο στις 30.06.2015. Η ρύθμιση αυτή αφορά όλους τους ποδοσφαιριστές που συμπληρώνουν το δέκατο έτος, ανεξαρτήτως αν έχουν πραγματοποιήσει πρώτη εγγραφή ή προσωρινό δελτίο και θα έχει εφαρμογή νια πρώτη φορά την αγωνιστική περίοδο 2015-16.

Εξαίρεση αποτελούν οι κάτοχοι προσωρινών δελτίων που έχουν συμπληρώσει το δέκατο έτος της ηλικίας του εντός του έτους 2013 (ήτοι οι γεννημένοι το έτος 2003), οι οποίοι έχουν μείνει ελεύθεροι από 17.06.2014.

γ) ποδοσφαιριστές 7-10 ετών (που δεν έχουν κλείσει τα δέκα) οι οποίοι διαθέτουν δελτίο, είτε από πρώτη εγγραφή, είτε από προσωρινό δελτίο, μπορούν να πραγματοποιήσουν μετεγγραφή (και όχι αποδέσμευση) μόνον κατόπιν προσφυγής στην ΕΙΜ-Ε.Π.Ο. με παράβολο 50 ευρώ. Η διαδικασία είναι η ακόλουθη: Αίτηση μεταβολής (μετεγγραφής) που θα υποβάλλεται στην ΕΠΟ όπως όλες οι αιτήσεις μετεγγραφής (και με υπογραφή του παιδιού), αλλά με την σημείωση στις παρατηρήσεις, ότι εκκρεμεί απόφαση ΕΙΜ για μετεγγραφή ποδοσφαιριστή 7-10 ετών. Παράλληλα θα πρέπει να αποσταλεί στην Ε.Ι.Μ.-Ε.Π.Ο. η σχετική αίτηση και το αποδεικτικό κατάθεσης παραβόλου για να προχωρήσει η εκδίκαση της προσφυγής στην Ε.Ι.Μ.